پوشش گسترده موضوعى در مفاهیم اعتقادى، اخلاقى، سیاسى، .اقتصادى و فرهنگى، به شیوه الفبایى ــ موضوعى
فهرست
شناسنامه
پژوهش
جایگاه حدیث در علوم مختلف مهدي مهريزي

شماره کتابشناسی ملی:

محل نشر:قم

ناشر:  دارالحدیث

شابک : 978-622-207-098-4

نوبت چاپ :اول

شمارگان:

5

🔐 برای فعالیت‌ پژوهشی باید وارد شوید.

🔻یادداشت

⚙️|     ----------------------

نمایه

⚙️|     ----------------------

نشانه

⚙️|     ----------------------

۱. مسائل اعتقادی

مسائل اعتقادی در روایات بسیار گسترده است؛ از مسائل مربوط به شناخت، معرفت‌شناسی، توحید، نبوّت، امامت، قرآن‌شناسی، معاد و انسان‌شناسی گرفته تا آنچه مربوط به علل الشرائع و احتجاجات و مناظرات ائمه علیهم السلام است.

کتاب توحید صدوق که به مباحث توحیدی پرداخته است و یا کتاب علل الشرائع و همچنین کتاب الإحتجاج طبرسی که مناظره‌های ائمه علیهم السلام در آن جمع‌آوری‌شده است، نمونه‏هایی از کتب حدیثی در زمینۀ مسائل اعتقادی هستند.

۲. مسائل طبیعی و تکوینی

مباحث مربوط منابع طبیعی و تکوینی، شامل:جهان مادّی، موجودات این عالم، حیوانات، گیاهان، کوه‌ها، معادن و امور پزشکی، بخشی دیگر از احادیث ما تشکیل می‏دهند؛ مثلاً بخش «السماء و العالَم» در کتاب بحار الأنوار اشاره به این مسائل دارد، یا کتاب‏های خاصی که در حوزۀ طب نگاشته شده، مثل طبُّ النَّبی و طبُّ الأئمّة. همچنین شیخ حُرّ عاملی، کتابی به نام الفصول المهمّة فی اُصول الأئمّة نگاشته است که بخشی از آن، اصول دین است و بخش دیگر آن، اصول فقه، و بخش پایانی آن مربوط به اصول طب است.

۳. مسائل اخلاقی

روایاتی که به تهذیب نفس و خصلت‏های خوب و بد و راه‏های معالجه و درمان آنها، مربوط می‏شود، جزء مسائل اخلاقی به حساب می‏‏آیند. در میان آثار حدیثی، کتاب مشکوة الأنوار و بخش ایمان و کفر کتاب الکافی یا بخش ایمان و کفر کتاب بحار الأنوار به مباحث اخلاقی پرداخته‌اند. همچنین «کتاب العشرة» و بخش‌ «جهاد النفس» که در لا‏به‏لای کتاب‏های روایی آمده‏اند، همگی مسائل اخلاقی را عهده‌دار هستند.

۴. مسائل مربوط به آداب‌ و رسوم

به هیئت و شکلی که کار انسان باید بر اساس آن صورت گیرد، ادب گفته می‌شود. (۱)بخش‏هایی از روایات، مربوط به آداب ‌و رسوم است. مانند: چگونگی راه رفتن(أدب المَشی)، چگونگی لباس پوشیدن (أدب اللّبس)، چگونگی نظافت (أدب النّظافة)، چگونگی زیارت (أدب الزیارة) و چگونگی پذیرایی (أدب الضیافة).

-----------------

۱. . کارهای فردی و اجتماعی انسان (خواه زیبا و خواه زشت باشد) در یک قالب، شکل و هیئت خاصّی هستند. به این هیئت‏ها آداب گفته می‌شود.

مرتب سازی بر اساس:
بیشترین تالیف
جدید ترین ها
جستجو...
10 مولف پیدا شد
مرتب سازی بر اساس:
بیشترین تالیف
محبوب ترین ها
جدید ترین ها
جستجو...
10 مولف پیدا شد