
شماره کتابشناسی ملی:
محل نشر:قم
ناشر: دارالحدیث
شابک : 978-622-207-098-4
نوبت چاپ :اول
شمارگان:
5🔐 برای فعالیت پژوهشی باید وارد شوید.
🔻یادداشت
⚙️| ----------------------
※ نمایه
⚙️| ----------------------
✧ نشانه
⚙️| ----------------------
مقدّمه
تاریخ علم و فلسفۀ علم، دو رشتۀ نو بنیاد در حوزۀ علم در این سدۀ اخیر است. این دو رشته، در گذشته به صورت مستقل مورد توجّه عالمان و اندیشمندان نبود. نقطۀ مشترک این دو رشته، نگاه بیرونی به علم است؛ یکی از منظر تاریخی به علم مینگرد و دیگری از منظر تعقّلی.
برای رشد و تعالی علوم و اینکه هر دانشی بر جای خود بنشیند و به اهداف منظور از آن برسد، پرداختن به این دو رشتۀ علمی لازم و بلکه ضروری است. امروزه در مراکز آکادمیک جهان، در کنار تدریس هر رشته از علوم، تاریخ و فلسفۀ آن نیز تدریس میشود. در تاریخ هر علمی، چگونگی پیدایش، فراز و فرودها، تحوّلات، جریانهای فکری مختلف، مکانهای تأثیرگذار و قومیتهای مؤثر بر آن علم و... مورد بررسی قرار میگیرد، و در فلسفۀ هر علمی، آن علم به عنوان یک پدیده، مورد مطالعۀ تعقّلی قرار میگیرد و از چیستی و چرایی آن و مسائلی از این دست بحث میشود. ماهیت آن علم، اهداف و مقاصد آن، نسبت آن با دیگر علوم، زبان آن و مسائلی از این دست، مباحث مهم فلسفۀ علم را تشکیل میدهند.
دانش حدیث به عنوان یکی از علوم ریشهدار و عمیق در فرهنگ اسلامی، از قاعدۀ پیشگفته مُستثنا نیست و باید به تاریخ و فلسفۀ آن پرداخته شود.
در تاریخ حدیث، از مباحثی چون: چگونگی شکلگیری حدیث، کتابت و نقل، حوزها و مکاتب، پدیدۀ جعل و وضع، مذاهب و حدیث، جنسیت و حدیث، مناهج محدّثان، شرح حال راویان و... سخن میرود، و در فلسفۀ حدیث، از مباحثی چون: ماهیت حدیث، نسبت حدیث با قرآن، قلمرو حدیث، زبان حدیث، نسبت حدیث با علوم اسلامی و طرق احراز حجّیت حدیث، بحث میشود.
به نظر میرسد در پَسِ ذهن طراحان درس «جایگاه حدیث در علوم مختلف» با توجّه به سرفصلهای آن، پرداختن به برخی از موضوعاتِ فلسفۀ حدیث بوده است؛ اگرچه چنین نامی برای آن انتخاب نکردهاند. البته برخی از سرفصلهای این درس را میتوان از منظر تاریخ حدیث نیز مورد توجّه قرار دارد.