
شماره کتابشناسی ملی:
محل نشر:قم
ناشر: دارالحدیث
شابک : 978-622-207-098-4
نوبت چاپ :اول
شمارگان:
5🔐 برای فعالیت پژوهشی باید وارد شوید.
🔻یادداشت
⚙️| ----------------------
※ نمایه
⚙️| ----------------------
✧ نشانه
⚙️| ----------------------
سپس به این مسئله پرداخته شد که در بارۀ حجّیت خبر واحد، چه دیدگاههایی در میان عالمان شیعه و اهلسنّت وجود دارد. آنگاه، اقوال عالمان شیعه و شش دلیل از آنان بیان شد، و توضیح داده شد که عدّهای از متکلّمان شیعه در قرنهای پنجم و ششم، مثل سیّد مرتضی، شیخ مفید و ابن ادریس حلّی، اساساً خبر واحد را حجّت نمیدانند. اخباریّون شیعه، چه در موضوع فقهی و چه در موضع اعتقادی، خبر واحد را مطلقاً حجّت میدانند. غیر از این دو قول، چهار قول دیگر نیز بیان شد که قائل به تفصیل هستند. از جمله: قول آیة اللّٰه خویی، علّامه طباطبایی، مرحوم کاشف الغطاء و دیدگاهی که در سالهای اخیر توسط کسانی مانند مرحوم آیة اللّٰه سیّد احمد خوانساری و محمّدجواد مغنیه مطرح شده است.
دیدگاه اهلسنّت در باب حجّیت خبر واحد
آنطور که برخی از محقّقان اهلسنّت بررسی کردهاند، اقوال موجود در باب حجّیت خبر واحد در میان علمای اهلسنّت، پنج رأی است. البته مُدلی که اهلسنّت ارائه میدهند، با مُدلی که در شیعه وجود دارد، در قسمتهای تفصیلی فرق دارد.
دیدگاه اوّل
گروهی از اهل سنّت، خبر واحد را مطلقاً حجّت نمیدانند. این گروه، به آیاتی از قبیل (
إِن یتَّبِعُونَ إِلَّا ٱلظَّنَّ وَإِنْ هُمْ إِلَّا یخْرُصُونَ ) (۱) و به آیات دیگری که مذمّت عمل کردن و سخن گفتن بدون علم را بیان کرده است، استناد میکنند.
-----------------۱. . أنعام، آیۀ ۱۱۶.