
شماره کتابشناسی ملی:
محل نشر:قم
ناشر: دارالحدیث
شابک : 978-622-207-098-4
نوبت چاپ :اول
شمارگان:
5🔐 برای فعالیت پژوهشی باید وارد شوید.
🔻یادداشت
⚙️| ----------------------
※ نمایه
⚙️| ----------------------
✧ نشانه
⚙️| ----------------------
ناگفته نماند که این بحث، عام است و مشابه همین بحث در مورد خود قرآن نیز وجود دارد. مثلاً وقتی قرآن میفرماید: (
وَلَا رَطْبٍ وَلَا یابِسٍ إِلَّا فِى كِتَابٍ مُّبِینٍ ؛ (۱) همهچیز، تر و خشک، در این کتاب موجود است) یا این آیه که میفرماید: (
تِبْیٰنًا لِّكُلِّ شَىْءٍ ؛ (۲) قرآن بیانگر همهچیز است)، سؤالی پیش میآید که اینگونه آیات به چه معنا هستند؟ در این جا نیز همان سه دیدگاه به طور کامل منعکس شده است. عدّهای میگویند: همه چیز، همۀ علوم و همۀ نیازهای انسان قرآن وجود دارد و باید انسان به سراغ آن برود؛ امّا بخشهایی را که نمیتواند بفهمد، باید از معصوم کمک بگیرد. بیشتر پژوهشهایی که در دوران معاصر صورت گرفته است؛ مانند روانشناسی در قرآن، جامعهشناسی در قرآن، علوم طبیعی در قرآن، مدیریت در قرآن، اقتصاد در قرآن و... بر اساس همان دیدگاه حدّ اکثری است.
امّا یک دیدگاه حدّ اقلی نیز وجود دارد که رسالت قرآن را رسالت معنوی و اخلاقی میداند و سایر مطالب ذکرشده در قرآن را به عنوان مثال و حاشیه میداند.
نگاه سوم که اعتدالی است، نگاهِ بینابینِ دو دیدگاه سابق است.
مشابه همین بحث را میتوان دربارۀ حدیث نیز طرح کرد به این صورت که انتظار ما از حدیث چیست، و حدیث وارد چه قلمروهایی شده است، و رسالت حدیث شامل چه چیزهایی میشود؟
بنا بر این، دربارۀ قلمرو دین، قرآن و حدیث، سه دیدگاه شکل میگیرد. البته این که کدام یک از این سه دیدگاه، درست است، در این مجال نمیگنجد؛ چون بحث ما بحث کلامی نیست. در این جا اجمالاً به دنبال این هستیم که قلمرو معارف و آموزههای حدیث را بدانیم. به همین دلیل این بحث را با نگاهی توصیفی و نه نقدگرایانه پی میگیریم و به دنبال تضعیف، نقد یا اثبات هیچ دیدگاهی نیستیم.
راههای دستیابی به قلمرو معارف حدیثی
حال با توجّه به انبوه احادیث شیعه و اهل سنّت، قلمرو و حوزۀ نفوذ حدیث تا کجاست و چگونه میتوان به این مهم دست یافت؟ چه چیزهایی در حدیث وجود دارد و یا میتوان از آن اخذ کرد؟ (۳) در پاسخ باید گفت به چند طریق میتوان به قلمرو حدیثی برد:
-----------------۱. . انعام، آیۀ ۵۹.
۲. . نحل، آیۀ ۸۹.
۳. . خواه آنها را جزء رسالت دین بدانیم یا ندانیم؛ مانند بحثهای کلامی، مبانی کلامی و غیره.