
شماره کتابشناسی ملی:
محل نشر:
ناشر:
شابک :
نوبت چاپ :
شمارگان:
5🔐 برای فعالیت پژوهشی باید وارد شوید.
🔻یادداشت
⚙️| ----------------------
※ نمایه
⚙️| ----------------------
✧ نشانه
⚙️| ----------------------
۲ ـ ۱. گناه كبيره و صغيره
در توبه از گناه كبيره، افزون بر تصميم راسخ در ترك هميشگى و تدارك خسارتهاى ناشى از آن، گاه اعمالى افزون بر عبادتها و كارهاى متعارف، نيز لازم است. حكمت پرداخت برخى كفارات مانند كفاره قتل عمد، روزه خوارى و صيد در حرم امن الهى، پوشاندن خطاهاى بزرگ توبه كننده و پذيرش او در در گاه الهى است. گفتنى است برخى اعمال ديگر نيز ياريگر اين امر هستند. على عليهالسلام مىفرمايد:
مِن كَفّاراتِ الذُّنوبِ العِظامِ إغاثَةُ المَلهوفِ وَالتَّنفيسُ عَنِ المَكروبِ. (۱) از كفّارههاى گناهان بزرگ فريادرسى درمانده و گرهگشايى از غمديده و بلا زده است. در گناه صغيره امّا، با اجتناب از گناهان كبيره و با استناد به آيه شريفه:
«إِن تَجْتَنِبُوا كَبَائِرَ مَا تُنْهَوْنَ عَنْهُ نُكَفِّرْ عَنكُمْ سَئِّاتِكُمْ ؛ اگر از گناهان بُزرگ كه نهى شدهايد، خوددارى كنيد، بدىهايتان را مىپوشانيم» (۲) مىتوان به رحمت و غفران الهى اميدوار بود. گفتنى است در گناه صغيره نيز نبايد تكرار و اصرار داشت ؛ زيرا اصرار بر گناه صغيره آن را به گناه كبيره تبديل مىكند و مانع تحقق شرط مذكور در آيه فوق مىشود. اين معنا به صراحت در حديث عبداللّه بن سنان از امام صادق عليهالسلام آمده است:
لا صَغيرَةَ مَعَ الإصرارِ، ولا كَبيرَةَ مَعَ الاِستِغفارِ. (۳) با وجود اصرار [بر گناه] گناه صغيره معنا ندارد و با طلب آمرزش كردن، گناه كبيرهاى نيست. -----------------۱. . نهج البلاغه : حكمت ۲۴ ، الدعوات ، راوندى : ص ۲۲۳ ح ۶۱۵ .
۲. . النساء: ۳۱ .
۳. . الكافى : ج ۲ ص ۲۸۲ ح ۱ .