
شماره کتابشناسی ملی:
محل نشر:
ناشر:
شابک :
نوبت چاپ :
شمارگان:
5🔐 برای فعالیت پژوهشی باید وارد شوید.
🔻یادداشت
⚙️| ----------------------
※ نمایه
⚙️| ----------------------
✧ نشانه
⚙️| ----------------------
۴.تبديل شدن ملكات بد به ملكات خوب
با دگرسانى رفتار توبه كننده و دستشستن از گناه و بازگشت به بندگى حق، تغييرى در جان او روى مىدهد و اگر پشيمانىاش راستين و پايدار باشد، اندك اندك ملكات نفسانىاش دگرگون مىشود. دگرگونى سيئه به حسنه به معناى دگرگونى شخص است. گنهكار پشيمان چنان از درون متحوّل مىشود كه از گناه بيزار مىشود و به نيكى شيفته مىگردد. به سخن ديگر ملكه بد و مبدأ ميل نادرست آنها به ملكه خوب و مبدأ ميل نيكو تبديل مىشود. (۱)
اگر سخن سوم و سخن چهارم را بپذيريم، بايد زبان آيه را گونهاى بيان مجازى بدانيم. زيرا دگرگونى حقيقى در سيئه صورت نگرفته است. بلكه در اثر آن يعنى «عقاب» و يا در كننده آن، يعنى «گنهكار» (۲) رخداده است و تا جايى كه بتوان معناى حقيقى را نگهداشت، نمىتوان به معناى مجازى عدول يا بسنده كرد.
۵. تحابط (۳) تاريكى سيئات با روشنايى حسنات
بر پايه ديدگاه غزالى در باره تحابط، اگر آدمى به سبب انجام گناه تاريكى درونى يافته باشد، اين تاريكى آثار نورانيت بندگى را از ميان مىبرد. حال اگر اندازه نورانيت بسيار باشد و اندازه تاريكى كم باشد، نورانيت بندگى بر تاريكى گناه چيره مىشود و آن را مىپوشاند و صفا و روشنايى درون برجا مىماند. اين معناى آمرزش گناهان و تكفير سيئات و دگرگونى آنهاست. (۴)
-----------------۱. . منهج الصادقين : ج ۶ ص ۴۲۱ .
۲. . مگر آن كه تغيير در گنهكار به معناى تغيير در خود گناه هم به حساب بيايد . اين تغيير نيازمند تبيينى ديگر است كه در تقرير ديدگاه علامه طباطبايى خواهد آمد .
۳. . تحابط به معناى اينكه دو چيز اثر يكديگر را خنثى كنند . اگر طاعت و گناه اثر يكديگر را خنثى كنندتحابط رخ داده است . اين اصطلاح از واژه قرآنى «حبط عمل» گرفته شده است . از نگاه قرآن برخى افراد طاعات خود را به سبب برخى اعمال ناشايسته از ميان مىبرند و حبط مىكنند .
۴. . به نقل از الميزان فى تفسير القرآن : ج ۴ ص ۳۲۸ ـ ۳۲۹ . اين مطلب را مرحوم سيد عبد الاعلى موسوى سبزوارى نيز نقل كرده است . مواهب الرحمان فى تفسير القرآن : ج ۸ ص ۱۳۷ .