
شماره کتابشناسی ملی: 2747877
محل نشر:
ناشر: مؤسسهٔ انتشاراتی دار الحديث
شابک : 978-622-207-194-3
نوبت چاپ :اول
شمارگان:
8🔐 برای فعالیت پژوهشی باید وارد شوید.
🔻یادداشت
⚙️| ----------------------
※ نمایه
⚙️| ----------------------
✧ نشانه
⚙️| ----------------------
پرسش، این است که کدام کارها و کردارهای بد، امّت اسلامی را سزامند اختلاف و سرنوشت دردناک کنونی ساختهاند و کدام راهکارهای عملی برای بیرون آمدن از این اختلاف خانمانسوز، در دسترس اند؛ راههایی که سرمایههای خدادادی و داشتههای انسانی را ابزار حلّ اختلاف کنند تا از آزمون این میدان به درستی برَهَند؟ ابتدا برخی ریشههای تفرقه را بر میشماریم:
نابخردی
اصلی ترین سرمایۀ انسان، قدرت تعقّل اوست. تعقّل، به معنای مدیریت و مهار همۀ قوای نفسانی و به کار گیری همۀ استعدادها برای پیمودن مسیر تکامل است. اگر این سرمایۀ گرانبها به کار گرفته نشود، نابخردی بر آدمی چیره میشود و امیال و گرایشهای درونی او، میدانی برای عرضِ اندام مییابند و سربازان جهالت، یک به یک، میداندار میشوند. حرص و طمع در عرصۀ رقابتهای اقتصادی، ما را با دیگر حریصان درگیر میکند، جاهطلبی و ریاستطلبی، عرصۀ سیاست را آوردگاه نبردهایی گسترده و گاه خونین میسازد، حسادت و تنگ نظری، کانون خانواده را آشفته میکند و ترکیبی از اینها، ملّتها و کشورهایی را به جان هم میاندازد. هنگامی که درست نیندیشیم و نابردبارانه رفتار کنیم، اختلاف و تفاوت، زمینۀ دودستگی را فراهم میآورد (۱) و اگر خود و پندار و گفتار و رفتارمان را مهار نکنیم، بی تردید، کارمان، دیر یا زود، به مخاصمه و گسست و جدایی میانجامد. (۲)
ضعفهای اخلاقی و رفتاری
ضعفهای اخلاقی و رفتاریِ هر یک از دو سوی اختلاف، میتواند آتش تفرقه را دامن بزند و زیادهخواهی یک یا هر دو طرف اختلاف،میتواند یک مشکل ساده و حل شدنی را به یک دشمنی دیرینه و زندگیسوز، تبدیل کند. انسانی که پا از مرز خویش بیرون نهاده، نمیخواهد بشنود و نمیخواهد بپذیرد. او میفهمد و میداند که حق با کیست، امّا خودگرایی و سودجویی افراطیاش، مانع از تن دادن به حق و محدود ماندن در مرز خویش است. (۳) این، همان نقطۀ آغازین تبدیل اختلاف طبیعی به اختلاف خودساختۀ بشر است که قرآن، از آن یاد کرده است. (۴) در این دنیای محدود و مرزبندی شده، پا فرا نهادن از حقّ خویش، نتیجهای جز پایمال کردن حقّ دیگران ندارد و روشن است که تزاحم حاصل از آن، به کشمکش و تفرقه میانجامد. (۵)
-----------------۱. . ر.ک: ص ۲۴۷ ح ۱۴۴ - ۱۴۵. نیز، ر. ک: دانشنامه قرآن و حدیث: ج ۱ ص ۲۰۹ (استئثار).
۲. . ر.ک: حشر: آیۀ ۱۴. نیز، ر.ک: آل عمران: آیۀ ۷ (فتنهگران، دنبال متشابهات قرآن اند).
۳. . ر.ک: ص ۲۴۱ (سرکشی). نیز، ر.ک: آل عمران: ۱۹ (برخی حاملان کتاب، عامل تفرقه).
۴. . ر.ک: بقره: آیۀ ۲۱۳.
۵. . ر.ک: ص ۲۴۵ (رعایت نکردن حقوق).